Teamredo

Direktlänk till inlägg 20 december 2013

Skotträdda hundar

Av Mariah Andersson - 20 december 2013 12:34

Jag fick ett roligt och viktigt uppdrag av mina chefer förra veckan!!! När man jobbar på ett djursjukhus eller djurklinik så möter man varje år många hundägare som vill ha utskrivet lugnande inför nyår. Jag fick ansvaret att för UDS Universitetsdjursjukhus utforma ett informationsblad med lite viktiga råd om hur vi kan hjälpa våra hundar under nyår och vad man kan göra om man redan har en skotträdd hund för att underlätta för nästa nyår. Känns jättekul och vi kommer att försöka göra en studie på skillnaden mellan hundar som bara fått lugnande utskrivet mot att få hjälp med beteendeträning. Spännande spännande!



 

Självklart har världens bästa fotograf Scharlotte Peppare, Hvita Pigan hjälpt mig att ta fotografiet som tillhör kampanjen. Från vänster: Min brors lapska vallhund Zeddi, min kelpie Redo och min malinois Tur


Nedanstående information tillhör UDS                     Ljudfobi

Skotträdsla är en vanlig fobi hos hund. Att vara rädd för ovanliga eller konstiga saker är en skyddsmekanism som gör att djur överlever. En fobi är en överdriven respons på en ofarlig retning (stimuli), t.ex fyrverkerier. Man bör skilja på att hunden ärljudberörd, där responsen fortfarande kan räknas som mer eller mindre sund genom att den blir lite avvaktande eller drar sig undan, och en skotträdd hund som har utvecklat en fobi och får panik, är okontaktbar eller kan skada sig själv. Djurägarens betydelse för hur hunden uppfattar ljud är väldigt stor. Det kan räcka med att man varje gång ett konstigt ljud hörs tittar till på hunden och kanske säger några ”tröstande” ord eller klappar lite för att hunden ska börja utveckla en oro. Hundens mentalitet har också stor betydelse för hur lätt den har att bli rädd och ängslig. Har hunden utvecklat en fobi är det lätt att den börjar generalisera, dvs. bli rädd för flera ljud av liknande karaktär t.ex skrammel i kastruller eller att någon stänger en bildörr. Denna fobi kan vara väldigt jobbig för hunden och ägaren och göra vardagen otrygg.


Olika reaktionsmönster


Hundar har olika sätt att reagera på sin skotträdsla. De tre vanligaste är att:

1.     Fly: hunden visar tecken på att vilja springa ifrån situationen. Inomhus kan hunden cirkulera och kan inte finna ro eller kasta sig mot väggar och dörrar i desperation för att ta sig ut. De flesta hundar väljer även flykt om de skräms av ljud på promenad, även om de hemma väljer att gömma sig eller att bli klängiga.

2.     Gömma sig: hunden väljer då att gömma sig, ofta under eller bakom saker så som sängen eller inne på toaletten som ofta är en tystare plats.

3.     Bli klängig mot sin ägare: Hunden bli överdrivet klängig och vill sitta i knäet och kan inte vara själv en enda sekund.


Olika sätt att träna bort fobi


·     Desensitisering/habituering: metoden bygger på att man långsam utsätter hunden för det som hunden är rädd för på ett mycket kontrollerat sätt. Man börjar utsätta hunden för mycket svagt ljud från det som den är rädd för och sakta höjer man ljudnivån så hunden till slut inte alls reagerar ens på höga ljud. Tanken är att ljudet ska vara ett bakgrundsljud som förlorar sin betydelse. I början av träningen ska ljudet vara malande, utan tysta pauser. Hunden får gärna ha tillgång till goda ben under träningen men man ska inte lägga något fokus på den och vi som ägare ska vara neutrala. Nästa steg i träningen är att det kommer tysta perioder ljuduppspelningen. Hundar är ofta rädda för fyrverkerier, skott och åska eftersom det bara pågår under korta perioder och mycket sällan. Riktiga fyrverkerier hör hunden oftast bara en gång om året och har då inte en chans att vänja sig vid ljudet.


Har man en flyende hund behöver man gå in och styra upp situationen under denna träning. Vissa mycket rädda hundar börjar fly även om ljudet spelas på lägsta volym. Det bästa är om man med hjälp av lydnad kan be hunden att utföra ett specifikt beteende; gärna ligga still i sin mysiga bädd. Då tar vi bort valmöjligheten för hunden och hunden måste lägga fokus på att lyssna på oss. Om det är nödvändigt får man sätta på ett koppel på hunden så att man lugnt men bestämt kan få den att ligga kvar i sin bädd. Självklart måste hunden kunna detta beteende först innan man kräver det i en situation då hunden kan känna oro. Hunden kommer till slut somna i sin bädd. Se till att hunden är ordentligt motionerad innan man börjar träningen varje dag. 


Försöker hunden fly om den överraskas av ett skrämmande ljud ute på promenad är det viktigt att man själv inte jäktar hem med sin rädda hund. Då visar vi hunden att även vi är rädda. Det är även viktigt att inte tillåta hunden att slita och dra i kopplet, då hunden blir ännu mer rädd av att streta och få hänge sig åt sin rädsla. Här behöver man gå in och med hjälp av tidigare inlärd lydnad be hunden att gå lugnt och fint vid sidan med slakt hängande koppel. Detta beteende måste läras in innan man kräver det av hunden då den känner oro. Om man har en hund som kan kasta sig i kopplet och försöka fly är det lämpligt att se till att man har ett koppel eller sele på hunden som hunden inte kan ta sig ur under december och januari.


Har man en hund som vill gömma sig får den göra det men se till att hunden inte drar iväg till ett rum så den inte hör ljudet från cd-spelaren. Man kan stänga av rum med kompostgaller eller liknande så hunden ändå hör ljudet.


Har man en hund som blir klängig ska man inte belöna det. Be hunden lägga sig bredvid eller i sin korg men tillåt inte hunden att sitta darrandes i knäet och klappa den inte.


Ex på desensitisering: En människa som har en väldigt stark luktande parfym på sig känner doften direkt när hon sprayar på sig parfymen men efter 15 minuter har hjärnan sorterat bort dessa ihållande stimuli. På samma sätt vill vi att hunden slutar reagera på ljud från fyrverkerier.


Desensitiseringsträningen kan man med lätthet göra själv hemma. Det finns CD-skivor med inspelade ljud på fyrverkerier. Då kan man i lugn och ro hemma spela skivan på sin cd-spelare och långsamt höja ljudnivån. Självklart blir träningen bättre om man har lite bättre kvalité på ljudet och t.ex har ett bra surrondsystem. Högsta prioritet är att få hunden trygg hemma! För att sedan få hunden helt trygg med ljud behöver man träna detta i alla sorters situationer och på olika platser. Hundar är situationsbundna och för att få dem att generalisera att ljudet är ofarligt överallt måste det tränas överallt. Man kan ta med cd-skivan när man går hem till vänner, låta hunden vara ute i trädgården och ha högtalarna i det öppna fönstret, spela det i bilen mm. Denna cd-skiva kan med fördel spelas dygnet runt hemma. Det blir ett nytt bakgrundsljud som spelas medan ni städar, äter, tittar på tv och sover. Träningen måste göras dagligen – uppehåll på ett par dagar under själva desensitiseringen gör att man är tillbaka i ruta ett igen och ni kommer ingenstans. När hunden har vant sig och inte är rädd längre så är det bra att påminna hunden om cd-skivan varje december att vi nu är i den perioden på året då det finns fyrverkerier. Vi vill inte att första gången hunden hör fyrverkeri på länge blir på en promenad.


·     Counter conditioning: betyder att man ändrar hundens olust inför ett stimuli (t.ex. fyrverkerier) till ett önskat beteende eller känsla via träning där man får hunden att associera stimulit till något trevligt; ofta mat eller lek. Man bygger denna träning som desensitisering genom att börja med svag volym och höja sakta. Denna träning är lite svårare då det är lättare att det kan gå fel beroende på hur man gör detta. Har hunden en svår fobi så är den ofta inte mottaglig för denna typ av träning. Hunden vill kanske inte ta emot belöningen och man börjar truga. Man kan göra det mycket värre genom att vi själva reagerar vid varje ljud när vi försöker belöna hunden.


 Om man vill träna med Counter conditioning bör man ta hjälp av en duktig instruktör så man lägger det på rätt nivå för just er hund. Då det är så viktigt med samspelet mellan hund och ägare går det inte att generalisera metoden i ett allmänt råd.


Vad kan vi göra för att underlätta


Under december: se till att hunden får ordentligt med motion: det är lätt att börja dra ner på motionen under den mörka tråkiga perioden eller av rädsla att kvällstid stöta på för tidiga fyrverkerier. Träna gärna hunden med något t.ex spår eller andra lugnande aktiviteter så hunden blir trött mentalt. Träna hunden att acceptera att vara i ett rum med hög musiknivå. Så kommer hunden få spendera nyårsafton så att den vänjer sig. Börja med de naturliga hjälpmedlen som Adaptil och Zylkene någon vecka före nyår. Prata gärna med grannar om man bor på landet så man kan veta när de närmsta grannarna tänker skjuta sina fyrverkerier. Man kan även lära hunden att ha bomull i öronen som hörselskydd.


Under nyårsafton: Lämna aldrig hunden ensam – inte ens för en minut! Har man möjlighet så res bort från städer där det är mycket fyrverkerier. Motionera hunden rejält under dagen. Hunden ska vara ordentligt trött för när mörkret kommer ska hunden inte tas ut mer. Se till att ha en hög ljudnivå i hemmet: tv, musik och glada vänner. Försök att ljudisolera fönster för att slippa det värsta ljudet och för att få bort ljuseffekterna


Olika naturliga hjälpmedel:

·     Zylkene: ett naturligt kosttillskott som har en rogivande och avslappnande effekt. Det är framställt ur vanlig komjölk och har ingen påverkan på vakenhetsgraden för hunden.

·     ADAPTIL produkterna innehåller ett feromon som är en syntetisk motsvarighet till det ”appeasing feromon”  tiken avger från juverområdet efter valpning. Detta feromon (Dog Appeasing Pheromone, DAP) har betydelse för valparnas bindning till tiken och för utvecklingen av valparnas känslomässiga stabilitet. Med DAP knyter valpen starka emotionella band till tiken. Valpen håller sig i hennes närhet och känner trygghet. Denna tidiga grundtrygghet gör att valpen vågar ge sig ut och upptäcka och undersöka sin omgivning. Genom att efterlikna tikens feromoner skapar ADAPTIL-produkterna en känsla av naturlig trygghet för såväl valpen som den vuxna hunden. ADAPTIL-produkterna kan användas i förebyggande syfte eller i kombination med träning vid redan uppkomna beteendeproblem.

  (texten är tagen från adaptil.se)


Tillfällig hjälp med ångestdämpande mediciner:


Stesolid är ett preparat som används vid tillfällig ängslan och ångest. Stesolid har en lugnande, ångestdämpande, kramplösande och muskelavslappande effekt. Stesolid behandlar bara symptomen av rädslan men hjälper inte hunden att sluta vara rädd om den utsätts för ljudet vid andra tillfällen. Som alla läkemedel kan även denna medicin ge biverkningar. Trötthet och vinglighet är vanligt, men allvarligare biverkningar med andningspåverkan eller leverskador kan förekomma. För att kunna få denna medicin krävs en veterinärundersökning inför varje tillfälle när den skall användas, och hunden bör vara fullt frisk för att det skall komma på fråga.


www.universitetsdjursjukhuset.se

Tel UDS smådjursklinik 018-67 26 80



 
 
Marie

Marie

12 januari 2014 13:12

Bra och informativ text :-)

http://www.123minsida.se/Minos

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mariah Andersson - 9 juni 2014 13:29

  Vi har haft en härlig helg på Enköpings Brukshundklubb när årets Treklubbars-tävling mot Strängnäs BK och Eskilstuna BK gick av stapeln. Redo fick tävla i elitbrukset och Tur fick debutera i lydnadsklass I   .     Tureliten  . Vi fick li...

Av Mariah Andersson - 31 maj 2014 12:49

Idag har jag och Redo tävlat elitlydnad igen. Domarna var Marita Neteborn och Cecilia Lundgren. Idag var det hård bedömning - HÅRD!!!!!!!! Skulle vilja säga att domarna vässade formen att hitta fel inför SM   . Dom dömde HÅRT men rättvist och det ä...

Av Mariah Andersson - 27 maj 2014 22:53

Ikväll har jag och Redo tävlat Elitlydnad i Surahammar. En annorlunda tävling - jag har aldrig gråtit under en tävling tidigare men det gjorde jag ikväll    Vi började med sittande i grupp. Efter halva momentet så hörde jag att det gnällde ute på...

Av Mariah Andersson - 27 april 2014 20:27

Från fredag till söndag har jag och grabbarna varit på läger i barmarksdrag i Strängnäs för Britta Agardh och Birgitta Hoflin. Vi har verkligen nördat ner oss i fysträningens underbara värld.   Vilket fantastiskt läger!!!!!!!!!!! Jag har nog säl...

Av Mariah Andersson - 21 april 2014 20:21

Ja, att hitta balansen i livet är inte alltid lätt! Balans mellan arbetet, hundarnas fysträning och lydnadsträning, bruksträningen och att ta hand om sig själv! Att orka engagera sig fullt ut i alla delar. Om man dessutom blandar in en ung malle i le...

Ovido - Quiz & Flashcards